Trento___ellipse_roskakori-normal.jpgMeillä luultavasti jokaisella on roskakori lähes jokaisessa huoneessa ja siltikään emmeajattele niitä, vaikka roskakorit ovat tärkeä osa kotiemme puhtaudessa ja siisteydessä. Ilman niitä olisimme polviamme myöten roskiessa, ennen kuin edes huomaisimme sitä.

Vaikka erilaisia roskakoreja käytetään kodeissamme, niillä on jokaisella oma rooli eri käyttötarkoituksissa eri ympäristöissä. Roskakorit ovat paljon muuta kuin roskan heittopaikkoja ja niitä ajatellaan myös siten.   

Esimerkiksi erillään olevat roskakorit, joita myös kutsutaan roska-astioiksi. Näissä täytyy olla tarpeeksi tilaa, jotta kotitalouksien jätteet mahtuvat siihen viikoksi tai jopa kahdeksi.  

Ulkona olevat roska-astiat tai roskakorit täyttävät tietyt toimintakriteerit. Jos roskat ovat niissä koko viikon, niissä täytyy olla kansi, joka pitää hajut ulkona ja roskat sisällä, mutta myös kaikki eliöt täytyy pitää ulkopuolella, jotta ne eivät saa kantta auki ja levitä roskia ympäri pihaa. Ulkoisten roskakorien täyttyy myös olla käytännöllisiä, jonka vuoksi niissä on nykyään pyörät. Pyörälliset roska-astiat tai roskakorit ovat helpompia ja käytännöllisiä jätteen kerääjille, jotka hakevat ja tyhjentävät ne kodeistamme ja rakennuksiemme edestä.

Useat meistä kierrättävät suurimman osan roskistamme, joka tarkoittaa roskakoreiltamme uusia vaatimuksia. Meillä on ulkona oleva isompi roska-astia tai roskakori, mutta meillä on myös kierrätykseen tarkoitettu roskakori sisällä, jossa on eri korit eri roskatyypeille, kuten biojätteelle, pulloille ja pahveille. Puutarhassa olevat roska-astiat ovat esimerkkejä pyörillä olevista roskakoreista ja ne usein maalataankin vihreiksi, jotta ne erottuvat joukosta. Muut kierrätykseen tarkoitetut roskakori tai astiat ovat myöskin väreillä merkityt.


Sisällä käytämme myös kierrätykseen tarkoitettuja roskakoreja. Useat keittiön roskakoreista ovat nyt usean korin järjestelmiä, joissa on myös eri värejä. Kuten tavalliset keittiön roskakorit, niissä täytyy olla hyvä kansi, jotta hajut eivät pääse ulos ja keittiö pysyy miellyttävän hajuisena ja hygieenisenä.

Mutta keittiön roskakorit, kierrätykseen tarkoitetut roskakorit tai pyörillä olevat roskakorit eivät ole ainuita tarinassa. Muissa roskakoreissa kotonamme on omat ominaisuudet myös.

Olohuoneen roskakorissa esimerkiksi tarvitaan tyylikkyyttä ja muotoilua enemmän kuin tavallisissa roskakoreissa. (koska katselemme niitä joka päiviä) ja muotoillut roskakorit ovat jo nykypäivänä yleisiä. Saniteettitilojen roskakorit ovat usein käytössä kylpyhuoneessa, koska ne ovat hygieenisempiä ja tarkoitettu pitämään vartalosta tulevat jätteet, kun taas paperille tarkoitetut roskakorit on yksinkertaisimpiä ja niissä haju tai epähygieeninen jäte ei ole ongelma.